Traseaza granite!

16.12.2016 10:51

A trai cu teama de a nu-i rani pe ceilalti si cu dificultatea de a trasa granite intre tine si ceilalti te transforma intr-o persoana care cedeaza usor si face compromisuri, fara a da importanta propriilor dorinte si sentimente, ba chiar a-ti neglija nevoile in favoarea celorlalti.

Este important sa faci diferenta intre a oferi si a te da spre folosinta, a fi la dispozitia tuturor.

A fi prea procupat si prea impresionat de viata celorlalti, fara a avea focus pe viata ta, inseamna o invitatie catre incalcarea granitelor tale. Cu cat permiti mai mult acest lucru, cu atat ceilalti vor considera oportun sa-ti invadeze viata. Daca nu exprimi pana unde e destul, pana unde permiti, daca nu iti aperi limitele si nu iti iei drepturile, cu siguranta nu va veni altcineva sa faca asta pentru tine.

Rezultatul este ca te vei simti tot mai frustrat si tot mai folosit, te vei victimiza si te vei supara chiar pe cei care fac asta, fara sa constientizezi faptul ca tu le permiti. A spune NU atunci cand consideri necesar, a refuza sa faci ceva sau sa participi la actiuni care nu ti se potrivesc, nu ar trebui sa reprezinte pentru tine o problema, ci sa fii sigur ca ai dreptul sa faci asta.

A te lasa santajat sentimental spune ceva si despre tine, nu doar despre cel care incearca sa te atraga in jocul lui. Nu permite astfel de comportamente si ii vei transmite in acest fel si celuilalt ca nu optezi pentru o astfel de relationare. Alege varianta sanatoasa in care dai si primesti in egala masura, in care refuzi si faci invitatii dupa cum consideri tu necesar, fara a te evalua in functie de reactia celuilalt. Da, se poate supara sau poate interpreta, dar este strict alegerea lui daca face acest lucru sau nu. Constientizeaza ca acest lucru nu sta in controlul tau.

Nu existi pentru a fi la dispozitia altora, ci existi pentru tine si pentru a te ocupa de buna ta functionare. Cand vei intelege lucrurile in perspectiva aceasta, vei capata si curajul de a te detasa de ceilalti, fara a-i exclude. Este o granita fina, dar care face diferenta.